Harjoittelu ja kilpaileminen

Valmennusryhmien infotilaisuuden materiaalit

 syksy 2020

Tanssillisen voimistelun lasten ja nuorten valmennusryhmille järjestettiin infotilaisuus Unelmahallilla sunnuntaina 6.9.2020. Alta löydät käsitellyt materiaalit.

 Tämän lisäksi joukkueille valittiin rahastonhoitajat ja joukkueenjohtajat.

Harjoittelu

Joukkueiden harjoitusmäärät määritetään joukkueen ikä-, taito-, tavoite- ja motivaatiotason mukaan.

Harjoituksissa harjoitellaan voimistelun perustaitoja, lajitaitoja ja lajiliikkeitä sekä kehitetään fyysisiä ominaisuuksia (mm. liikkuvuutta, nopeutta, voimaa). Lisäksi harjoituksissa opetellaan, harjoitellaan ja hiotaan kilpailuohjelmia.

Valmennusryhmien harjoittelu sisältää myös pelejä, leikkejä ja ulkoilua perusliikuntataitojen kehittämiseksi ja liikuntamäärän lisäämiseksi. Lasten tulisi liikkua vähintään kolme tuntia päivässä.

Harjoituksiin tulee laittaa ihonmyötäiset vaatteet päälle ja hiukset tiukasti kiinni ponnarille, letille, nutturalle yms. Mukaan harjoituksiin otetaan juomapullo, jossa juomana vettä, sekä muita varusteita valmentajien ohjeiden mukaan.

Harjoituksiin tullaan ajoissa ja poissaoloista ilmoitetaan etukäteen valmentajan ohjeiden mukaisesti.

Valmennusryhmissä joukkueen lukujärjestykseen ja aikatauluihin tulee sitoutua. Ylimääräisiä (eli muita kuin sairastumisesta johtuvia) poissaoloja tulee välttää ja esim. lomamatkat on hyvä sovittaa valmentajien ilmoittamiin loma-aikoihin.

Valmennussääntö ja infokirje

Järvenpään voimistelijoiden valmennussäännössä on kerrottu valmennusryhmille yhteisiä toimintasääntöjä valmennusryhmissä voimistelemiseen, valmennusmaksuihin, irtisanoutumiseen yms. liittyen.

Kilpaileminen - Tanssillinen voimistelu

Tanssillisessa voimistelussa kilpaillaan eri sarjoissa seuraavasti:


Stara-tapahtumat

Stara-tapahtumat ovat voimistelutapahtumia 6–12-vuotiaille voimistelijoille. Tapahtumissa voimistelijat pääsevät esiintymään ja näyttämään kauden aikana opittuja taitoja yleisölle. Stara-tapahtumissa kilpailemaan tähtäävät voimistelija voivat myös harjoitella kilpailutilanteessa esiintymistä ennen varsinaisiin lajin kilpailusarjoihin siirtymistä.

Kilpailut

Yli 8-vuotiaat voimistelijat voivat osallistua tanssillisen voimistelun kilpailuihin.

Kilpailuissa arvioidaan suoritusta ja koreografiaa. Suoritusta arvioiva tuomari kiinnittää huomiota mm. liikkeiden suoritustekniikkaan, yhdenaikaisuuteen ja jalkojen ojennuksiin. Koreografia osa-alueessa arvioidaan ohjelman taiteellista kokonaisuutta, taso- ja rytminvaihteluita, erilaisia kuvioita ja liikkumisia sekä ohjelman monipuolisuutta.

KIlpailuarjojen säännöt

Kilpailutyypit

Valtakunnalliset kilpailut

Valtakunnalliset tanssillisen voimistelun kilpailut järjestetään kaksi kertaa vuodessa, kerran keväällä ja kerran syksyllä. Valtakunnallisissa kilpailuissa järjestetään kaikki lajin sarjat, jos osallistujamäärä on riittävä. Sarja toteutetaan, mikäli ilmoittautuneita joukkueita on vähintään neljä.

Cup kilpailut

Valtakunnallisten kilpailujen lisäksi järjestetään vuoden aikana kolme cup kilpailua. Pisteitä kertyy jokaisen osakilpailun tuloksen perusteella seuraavasti:

1. sijoittunut: 10 pistettä

2. sijoittunut: 9 pistettä

3. sijoittunut: 8 pistettä

4. sijoittunut: 7 pistettä

5. sijoittunut: 6 pistettä

6. sijoittunut: 5 pistettä

7. sijoittunut: 4 pistettä

8. sijoittunut: 3 pistettä

9. sijoittunut: 2 pistettä

10. sijoittunut: 1 piste

Tanssillisen voimistelun cup-kokonaiskilpailun tulokseen lasketaan kahden parhaan kilpailun tulos kolmesta mahdollisesta. Jos pisteet menevät tasan, ratkaisee yksittäisen osakilpailun parempi tulos. Kokonaiskilpailuun huomioidaan mukaan joukkueet, joiden kokoonpano on säilynyt vähintään 50% samana nimettyjen voimistelijoiden osalta kuluvan cup-osakilpailukauden ajan. Kokonaiskilpailun tulos on selvillä ja palkinnot jaetaan kevään viimeisen cup-osakilpailun jälkeen. Mikäli kokonaiskilpailussa palkittava joukkue ei ole paikalla, heidän palkintojensa toimituksesta ja jakamisesta joukkueelle tulee sopia liiton yhteyshenkilön kanssa. 

Cup pisteiden laskeminen 8-11v sarjassa: Pisteytys tehdään ensin saadun kategorian mukaan. Jos lopputulos menee tasan, katsotaan joukkueen saamat pisteet ja lasketaan ero niiden mukaan.

Cup kilpailu -kausi alkaa syksyllä ja päättyy kevään viimeiseen kilpailuun. Koko kausi kilpaillaan samassa sarjassa.

Seurakilpailut

Lisäksi seurat voivat järjestää omia seurakilpailuja. Seurakilpailuissa järjestävä seura voi rajata kilpailun sarjat. Seurakilpailuissa voidaan myös järjestää kilpailuja eri teemoilla, kuten tanssillisen voimistelun koreografiakilpailu tai tanssillisen voimistelun taitokilpailu.