Harjoittelu ja kilpaileminen

Harjoittelu

Joukkuevoimistelu on taitolaji, jossa on tärkeää jo pienestä pitäen harjoitella riittävästi ja tavoitteellisesti. Joukkueiden harjoitusmäärät määritetään joukkueen ikä-, taito-, tavoite- ja motivaatiotason mukaan.

Harjoituksissa harjoitellaan voimistelun perustaitoja, lajitaitoja ja lajiliikkeitä sekä kehitetään fyysisiä ominaisuuksia (mm. liikkuvuutta, nopeutta, voimaa). Lisäksi harjoituksissa opetellaan, harjoitellaan ja hiotaan kilpailuohjelmia.

Valmennusryhmien harjoittelu sisältää myös pelejä, leikkejä ja ulkoilua perusliikuntataitojen kehittämiseksi ja liikuntamäärän lisäämiseksi. Lasten tulisi liikkua vähintään kolme tuntia päivässä.

Harjoituksiin tulee laittaa ihonmyötäiset vaatteet päälle ja hiukset tiukasti kiinni ponnarille, letille, nutturalle yms. Mukaan harjoituksiin otetaan juomapullo, jossa juomana vettä, sekä muita varusteita valmentajien ohjeiden mukaan.

Harjoituksiin tullaan ajoissa ja poissaoloista ilmoitetaan etukäteen valmentajan ohjeiden mukaisesti.

Valmennusryhmissä joukkueen lukujärjestykseen ja aikatauluihin tulee sitoutua. Ylimääräisiä (eli muita kuin sairastumisesta johtuvia) poissaoloja tulee välttää ja esim. lomamatkat on hyvä sovittaa valmentajien ilmoittamiin loma-aikoihin. Pidemmistä poissaoloista tulee keskustella etukäteen valmentajien kanssa.

Kilpailuihin osallistuvissa joukkueissa voimistelijoiden tulee olla vähintään 2 vko ennen kilpailua joka harjoituksessa paikalla, sairastumisia lukuunottamatta.

Valmennusryhmien info

Valmennusryhmien infossa kerrotaan ohjeistusta valmennusryhmien harjoitteluun ja kilpailemiseen liittyen.

Valmennusryhmien info käydään läpi kerran vuodessa vanhemmille järjestettävässä infotilaisuudessa. Syksyllä 2020 ei järjestetä infoa vaan materiaali on luettavissa nettisivuilta. 

Valmennussääntö

Järvenpään voimistelijoiden valmennussäännössä on kerrottu valmennusryhmille yhteisiä toimintasääntöjä valmennusryhmissä voimistelemiseen, valmennusmaksuihin, irtisanoutumiseen yms. liittyen.

Kilpaileminen

Joukkuevoimistelussa kilpaillaan eri sarjoissa seuraavasti:

Suomessa joukkueet kilpailevat syksyisin välineohjelmilla ja keväisin vapaaohjelmilla. Kansainvälisissä kilpailuissa kilpaillaan ainoastaan vapaaohjelmilla.

Stara-tapahtumat

Stara-tapahtumat ovat voimistelutapahtumia 6–12-vuotiaille voimistelijoille. Tapahtumissa voimistelijat pääsevät esiintymään ja näyttämään kauden aikana opittuja taitoja yleisölle. Stara-tapahtumissa kilpailemaan tähtäävät voimistelija voivat myös harjoitella kilpailutilanteessa esiintymistä ennen varsinaisiin lajin kilpailusarjoihin siirtymistä.

Kilpailut

Yli 8-vuotiaat voimistelijat voivat osallistua joukkuevoimistelukilpailuihin.

Kilpailuissa arvioidaan suoritusta (EXE), sommittelun teknistä osa-aluetta (TV) sekä sommittelun taiteellista osa-aluetta (AV). Suoritusta arvioiva tuomari kiinnittää huomiota mm. liikkeiden suoritustekniikkaan, yhdenaikaisuuteen ja jalkojen ojennuksiin. Sommittelun tekninen tuomari puolestaan arvioi, miten joukkue suorittaa säännöissä määritellyt ohjelman pakolliset liikkeet. Sommittelun taiteellisessa osa-alueessa arvioidaan ohjelman taiteellista kokonaisuutta, taso- ja rytminvaihteluita, erilaisia kuvioita ja liikkumisia sekä ohjelman monipuolisuutta.

Jokaisella kilpailusarjalla on omat sääntönsä. Eri sarjojen säännöt löytyvät Voimisteluliiton sivuilta: http://www.voimistelu.fi/fi/Voimistelu/Joukkuevoimistelu/Kilpailu/Säännöt

8-10v, 10-12v ja 12-14v kilpasarjassa joukkueet sijoitetaan kilpailusuorituksen mukaan kategorioihin 1.-10.:

1. kategoria 16.50 – 20.00 (10-12 v. ja 12-14 v. kilpa pisteet julkisia)

2. kategoria 15.50 – 16.49 (10-12 v. ja 12-14 v. kilpa pisteet julkisia)

3. kategoria 14.50 – 15.49

4. kategoria 13.50 – 14.49

5. kategoria 12.50 – 13.49

6. kategoria 11.50 – 12.49

7. kategoria 10.50 – 11.49

8. kategoria 9.00 – 10.49

9. kategoria 6.50 – 8.99

10. kategoria 0 – 6.49

12-14v SM-sarjassa ja yli 14-vuotiaiden sarjoissa joukkueet saavat tulokseksi pisteet.